Iedereen die zijn of haar werk wilt maken van bloggen, of dat al doet, zou moeten nadenken over het inzetten van ’s werelds grootste professionele netwerk: LinkedIn. Veel mensen denken dat LinkedIn vooral handig is voor het vinden van werk, maar niets is minder waar. Op Problogger kwamen we acht tips tegen om je blog een boost te geven via LinkedIn.
1. Word lid van groepen waar andere bloggers actief zijn
LinkedIn groepen zijn een soort discussie fora. Door lid te worden van verschillende groepen en actief mee te doen, kom je in contact met mensen met dezelfde achtergrond.
Kijk naar groepen zoals Professional Bloggers of Small Biz Forum. Er zijn nog niet veel Nederlandse blog groepen, maar hier en daar vind je er één, zoals de Dutch Blog Society en cyclopaedia.nl.
Het is verwonderlijk te zien hoe weinig bloggers gebruik maken van de gratis communities op LinkedIn. Er poppen steeds meer sites op met betaalde abonnementen terwijl de gratis groepen van LinkedIn veel van dezelfde voordelen bieden.
2. Gebruik de LinkedIn share button om je content te promoten
Waarschijnlijk heb je al een Twitter en Facebook share button op je blog staan, misschien wel van meer sociale netwerken. Een LinkedIn button is hier een grote toevoeging aan. Met een share button kunnen bezoekers je berichten direct delen in de groepen waar zij lid van zijn.
Door de LinkedIn share button te gebruiken, kun je makkelijk posten in groepen waar je lid van bent en zo je blogcontent promoten. Ook kan jouw content verschijnen op de homepagina van LinkedIn wanneer het gedeeld wordt.
Met relevante content voor de juiste groepen, zal je direct een groei zien in je bezoekersaantallen door de LinkedIn share button. Om meer bezoekers te genereren is het belangrijk, zoals met bijna alles, dat je regelmatig nieuwe blog artikelen schrijft.
3. Gebruik premium functies om nieuwe invloeden te ontdekken
Vind je het interessant te weten wanneer iemand ‘Community Manager’ of ‘Blogger’ in zijn of haar LinkedIn profiel toevoegt?
Met een LinkedIn premium account (ongeveer $30 per maand) kun je zoekopdrachten zoals deze bewaren, en een wekelijkse mail ontvangen met iedereen ter wereld die deze woorden in zijn of haar profiel heeft toegevoegd.
Voor iemand die van bloggen een business wil maken, kan het heel goed uitpakken om met deze mensen in contact te komen. Mensen die nieuw zijn in de wereld van bloggen, zijn extra geïnteresseerd in nieuwe connecties.
4. Zoek naar strategische groepen om samenwerkingen te vinden
De meeste mensen hebben geen duidelijk plan van hoe ze LinkedIn gaan inzetten voor hun blog. Als jij daarentegen wel gebruik maakt van LinkedIn geeft dit je een grote voorsprong.
Eén manier om je onderneming op de kaart te zetten is het maken van strategische connecties op LinkedIn. Hieronder in zes stappen hoe je dit kunt doen:
- Identificeer 10-20 blogs of websites die je zouden kunnen helpen jouw blog in de schijnwerpers te zetten.
- Onderzoek wie voor deze sites werken en vind ze op LinkedIn. Word lid van de groepen waar zij actief in zijn.
- Blijf op de hoogte van hun activiteiten in deze groepen.
- Ga met ze in gesprek
- Werk aan een relatie en bouw deze op.
- Take it to the next level.
5. Laat je expertises zien
Er zijn verschillende mogelijkheden om via LinkedIn je expertise te laten zien en zo betaalde opdrachten binnen te halen.
Consequent je content laten zien en in gesprek gaan met mensen in verschillende groepen zijn twee van de beste manieren om dit te doen. Vergeet niet om consequent te blijven, anders krijg je niet de resultaten die je graag wilt.
Zorg ervoor dat er duidelijk in je LinkedIn profiel staat dat je ingehuurd kunt worden.
Vanuit daar kun je jouw professionaliteit en skills laten zien. Wees een goed persoon. Bouw goede relaties op. De rest volgt vanzelf.
6. Maak gebruik van LinkedIn ads
Als je producten op je blog verkoopt, of als je een budget hebt om aan je contacten te werken, overweeg dan om te adverteren met LinkedIn.
Adverteren op LinkedIn kan al vanaf $10 per dag. Het mooie van LinkedIn is dat je de advertenties heel gericht kunt sturen naar de mensen waar jij geïnteresseerd in bent. Wil je jouw advertentie gepositioneerd hebben bij managers die in Amsterdam werken, in een bedrijf met minder dan 50 mensen en die ouder zijn dan 35 jaar? LinkedIn kan dat voor je doen.
Of je aanbod gericht is op een breed publiek of juist meer niche, het LinkedIn advertentieplatform kan een goed hulpmiddel zijn.
7. Maak gebruik van LinkedIn Signal voor concurrerende analyses
LinkedIn Signal is de zoekfunctie van LinkedIn, om makkelijk door het hele netwerk te browsen. Typ een activiteit, branche of zin in waar je geïnteresseerd in bent en je zult alle activiteiten die daarmee te maken hebben op LinkedIn vinden.
Wat Signal een fijne zoekmachine maakt is dat het je mensen laat zien die buiten je eerste-lijn verbinding staan. Je kunt status updates van elk persoon op LinkedIn zien en groepsberichten van elke groep.
Door Signal blijf je up-to-date, je kunt concurrerende blogs in de gaten houden, nieuwe ideeën onderzoeken en mensen vinden die de moeite waard zijn om te volgen.
8. Volg bedrijven in jouw branche.
Op LinkedIn zijn er zeker honderd, zo niet duizenden bedrijven die werken in dezelfde branche als jij. Er zijn bijna 2,5 miljoen bedrijven met een geregistreerde bedrijfspagina op LinkedIn, Het aantal ondernemers met een aanwezigheid op LinkedIn is uiteraard veel hoger.
Wanneer je bedrijven volgt die voor jou van belang zijn, ontvang je de nieuwste updates van de werkvloer. Dit zorgt voor meer inzicht in het netwerk van het bedrijf.
Ook kun je de werknemers van deze bedrijven opzoeken op LinkedIn. Dit is een goede manier om in gesprek te komen met deze mensen, en zo jouw blog te positioneren.