Een leven zonder Facebook, kan dat nog anno 2011? Als ik er op mijn werk niet mee bezig ben, dan is het wel voor persoonlijk gebruik. Natuurlijk bevindt ook een groot deel van mijn vriendengroep zich op het sociale netwerk. Maar niet iedereen. Hoe zit dat? In het kader van onze rubriek Don’t Go Social deed ik onderzoek onder een zevental geheelonthouders in de leeftijd van 21 tot 27 jaar over het Facebookloos zijn.
Niets tegen Facebook
De eerste geïnterviewde antwoordt meteen dat hij niet persé iets tegen Facebook heeft. Het wordt mij al snel duidelijk dat een deel van de geïnterviewden best wel de voordelen van Facebook inzien, zoals de mogelijkheid van een rijker sociaal leven. Waarom ze zich dan niet net als hun vrienden aansluiten? Waar het op neerkomt is dat de non-Facebooker zichzelf niet graag exposeert. Iemand anders vertelt: “Het is helemaal niet dat ik zo’n Facebook hater ben hoor, maar wat ik er dus niet leuk aan vind is dat zo’n beetje iedereen op Facebook zich veel te cool wil voordoen. De mooiste foto wordt toch altijd als profielfoto ingesteld. En wie voelt zich eigenlijk niet cool als er een statusupdate twintig likes van je coolste vrienden heeft? Ik houd niet van die manier van aandacht vragen.”
Niet weer switchen
Nu we bijna allemaal op Facebook zitten, zou ik bijna vergeten dat de meeste vrienden hiervoor nog te vinden waren op Hyves, Cu2 en zelfs een tijdje op PP2G. Dat overstappen was voor een van de geïnterviewden de reden om niet aan Facebook te beginnen. “Het begon allemaal met Superdudes, daarna ben ik overgeschakeld naar een nieuw sociaal netwerk net als veel van mijn vrienden. Toen iedereen de overstap maakte van Hyves naar Facebook vond ik het wel mooi geweest. Het werd meer meelopen met vrienden, dan iets waarin ik zelf tijd wilde steken. Naar mijn mening verspreiden veel mensen op Facebook doelloze updates en verheerlijken zij hun eigen updates om zo beter over te komen. Ik heb geen zin om daaraan mee te doen.” Een andere geïnterviewde vraagt zich af waarom ze naast haar Hyves en Twitter nog een Facebookaccount zou aanmaken. “In eerste instantie wist ik niet eens wat Facebook was, daarna kwam ik erachter dat het een combinatie is van Twitter en Hyves. Vrienden pushen mij om een Facebook aan te maken. Ik zou alleen om van dat gezeur af te zijn een account aanmaken.”
Misbruik
Iemand geeft aan haar Facebook account actief te hebben verwijderd, na lang te hebben getwijfeld. “Ik twijfelde al heel lang over mijn account omdat het me al tijdenlang in de weg stond tijdens studeren. Zat ik ‘s avonds een of andere opdracht te maken die niet zo lekker ging, dan checkte ik denk ik elk kwartier Facebook wel een keer. En niet eens dat ik dan een berichtje had, soms bekeek ik tussendoor wel twintig minuten foto’s van mensen die ik niet eens ken. In november vorig jaar was ik op een filmavond waar de film Catfish werd vertoond. De film ging over hoe er misbruik gemaakt wordt van Facebook; hoe makkelijk het is om jezelf anders voor te doen dan je bent. Ik vond dat zo’n naar idee, dat ik naar aanleiding van die film en het idee dat ik terwijl ik op internet zit ook een boek kan lezen, dezelfde avond nog mijn account heb verwijderd.”
Gesprekstof
De geïnterviewden geven aan het liefst persoonlijk contact te hebben met hun vrienden. Ze gebruiken hiervoor veelal de telefoon om te bellen en te sms’en. Een opmerkelijk argument wat naar voren kwam was dat er op Facebook teveel informatie gedeeld wordt. Daardoor zouden vrienden die weer in het echt afspreken geen gesprekstof meer hebben.